TÄHTITORNIN FLYGEL

In the year 1916 shipping magnate Lars Krogius built a private tennis court building for his wife who had taken a fancy for the sport. The building was planned by the famous Finnish architects Armas Lindgren and Bertel Liljeqvist in a neo classicist / early national romantic style. It is located on the north side of the Observatory park, in the prime residential area Ullanlinna.

The commission was to totally renovate/rebuild the severely damaged and much altered building while converting it into a high-end apartment building. 

Our approach was to restore the original detailing, materials and overall atmosphere wherever possible. In the main apartments we wanted to maintain the unique spatial feeling of the barrel-vaulted tennis court. We also wanted to re-introduce the original street side gardens which had been covered by parking spaces. The Flygel-apartments consist of 10 unique apartments, of which the main four are in 2-levels with a private elevator. Two of the smaller apartments have private front gardens and the two apartments in the courtyard wing are partly situated in structures dating from 1825 with some over 1m thick massive walls and even vaulted brick ceilings. All apartments have access to private underground parking.